Eftersom halogenljus också är ett glödljus så liknar det kvalitetsmässigt glödlampans mer än vad lågenergilampornas ljus gör, både till ljusfärg och färgåtergivningsegenskaper. En effektiv Halogensparlampa håller upp till tre gånger längre än en glödlampa.

Lågenergilampor innehåller mellan 1-5 mg kvicksilver per lampa. Halogenlampor innehåller inte något kvicksilver som kan hota hälsa och miljö om de går sönder (dock innehåller de andra metaller och måste källsorteras som andra ljuskällor). De kan därför vara ett bra alternativ för dem som inte, till exempel av hälso- eller miljöskäl, vill använda lågenergi­lampor eller lysdiodlampor.

Genom att välja halogensparlampan undviker du en rad hälsoproblem som har kopplats till lågenergilampan, vilken visat sig kunna utlösa migränattacker och epilepsianfall[2], samt hudrodnader och hudskador hos personer med eksem, lupus och psoriasis. Lågenergilampor utlöser dessutom en lång rad symtom hos människor med funktionsnedsättningen el­överkänslighet och de ökar därmed otillgängligheten ytterligare i samhället för denna befolkningsgrupp (ca 300.000 individer).

Sorgligt nog har det också visat sig att människor som tillverkar de lågenergilampor som säljs i våra affärer blir kvicksilverförgiftade och sjuka.[3]

Ytterligare problem med lågenergilampor är att de sprider radiofrekvent strålning, ultraviolett strålning och ozon [4]. Dessutom skapar de växlande magnetfält och transienter på elnätet (så kallad ’smutsig el’) vilket enligt ny forskning skulle kunna kopplas till en rad hälsoproblem som cancer, MS och diabetes.[5]

LED-lampor ger tyvärr också dessa problem (de har s.k. switchade nätaggregat som ständigt slår på och av strömmen, vilket smutsar ner elen och ger energiförluster). 

Från 2016 skärps kraven på Halogensparlampor då de måste uppfylla krav för energiklass B. Denna typ finns redan på marknaden, men kan tyvärr innehålla en transformator (t ex Philips EcoClassic 50) vilket skapar problem med kraftiga magnetfält och smutsig el.


[1]Philips EcoClassic 30 samt Osram Halogen Energy Saver

[2]http://www.migraine.org.uk/index.php?sectionid=219

     http://www.epilepsyinfo.co.uk/modules.php?name=News&file=article&sid=11

[3]http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article6211261.ece

[4]http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/lagenergilampor/index.htm

[5]http://www.weepinitiative.org/LINKEDDOCS/scientific/08_Havas_CFL_SCENIHR.pdf

Övriga källor: Energimynigheten och Wikipedia

Ladda hem dokumentet som PDF (1 sida)

 

 

 

Copyright © 2015. Balanspunkten. All Rights Reserved.