Anna-Karin Nyberg har doktorerat på användning av mobiltelefoner har utfört ett experiment där 8 personer var utan sin mobiltelefon i 7 dagar. Hon har haft svårt att hitta människor som ville ställa upp på detta.

Många var överraskade över vilket lugn som infunnit sig och upptäckte att de saknat den obrutna tiden som de själva bestämmer över.
Att vi inte stannar upp och reflekterar utan bara rusar på och använder teknik med ett stort leende och inte funderar över vad vi gör, kanske är den största risken jag ser. 

Kjell Hansson Mild, strålforskare vid Umeå universitet
Vi ser en fördubblad risk för hjärntumör hos dem som använt mobiltelefonen 1 tim/dag i 10 år eller mer, och de yngre åldersgrupperna tar de största riskerna.
Strålsäkerhetsmyndigheten går ju ut med att barn inte ska använda mobiltelefonen så särskilt mycket och att t ex använda handsfree-utrustning i största möjliga utsträckning…
Mikrovågorna från en mobiltelefon påverkar inte så starkt och därför måste det gå ganska lång tid innan effekterna kan synas, och det är möjligt att det krävs 20 år innan vi kan se dem.
Den trådlösa hemtelefonen – dect-telefonen – och även trådlös IP-telefon, har alltså inte de reglerfunktioner som en modern mobiltelefon har, så de kör på väldigt hög uteffekt oavsett om du är 1 meter ifrån basstationen eller nere i källaren.
De dect-telefoner som säljs idag har fått lite grann reglerfunktioner men de du köpte förra veckan har kanske inte de reglerfunktionerna. Jag tycker inte att de ska användas över huvud taget.
Sedan har vi nästa problem, att den basstation du pluggar in i det fasta nätet strålar 24 timmar om dygnet, oavsett om du pratar i telefon eller inte och sätter du den då på nattygsbordet så har du en onödig exponering som vi inte vet tillräckligt mycket om.

 

Patrik Lindgren, projektchef på NCC Umeå

NCC har börjat bygga hus med LAN-nät i stället för fast telefoni (koppartråd)

 Fredrik Öst, marknadsanalytiker på PTS
Detta är en naturlig utveckling som är bekväm och fungerar bra… 

Micke Johansson, mobilanvändare som valt bort fast telefoni

Fråga från programledaren till Micke:

Om det kom tillräckligt med övertygande bevis på att det är farligt att använda mobilen idag, skulle du sluta använda den då?
Nej, det skulle jag inte göra. Jag trivs att ha den med mig, liksom, vara kontaktbar och så.

 

 

Copyright © 2015. Balanspunkten. All Rights Reserved.