Viktigt är att begränsa tiden framför datorn.
Varje person reagerar olika på elektriska och magnetiska fält från utrustningen, dvs. tål den olika bra. Exemplet är från en faktisk installation.

Datorn och rummet
Själva datorn står i eget rum (klädkammare). Det är ingen speciell dator, ca 3 år gammal (från 2005). Däremot är operativsystemet speciellt, se nedan under tangentbord. Ett stort hål är borrat i väggen och ledningar till bildskärm, mus och tangentbord dras genom hålet.

Bildskärmen
Bildskärmen är platt, LCD. Det som är speciellt med den är att nätaggregatet är placerad utanför – på sladden. Då kan även nätaggregatet placeras i klädkammaren. Framför bildskärmen står ett akvarium med saltvatten, som minskar elektriska fält. Den skärm som används är från Fujitsu-Siemens och är från 2005. 2008 finns det minst 2 modeller från Fujitsu-Siemens med extern transformator:
· H19-2       lägsta pris drygt 2000,-
· H19W-2     lägsta pris drygt 1700,-
Priser inkl frakt (sep 2009)

Länk till säljställe: http://www.amentio.se/PartDetail.aspx?q=p:1674377;c:36167
Eller sök efter skärmarna på www.prisjakt.nu eller www.pricerunner.se

Tangentbordet
Tangentbordet har ingen sladd direkt till datorn. Istället sköts kommunikationen med IR (InfraRöd teknik, används idag av de flesta fjärrkontroller till ex. TV). För detta behövs ett speciellt tangentbord och IR-mottagare. Tangentbordet drivs av 4 AA-batterier.
Det behövs ett speciellt operativsystem för detta tangentbord och IR-mottagaren:
Microsoft XP Media Center eller Microsoft Vista.

Tangentbordet heter:
Microsoft Remote Keyboard for Windows XP MCE (SV)
och kostar ca 200,- inkl frakt

Direktlänk till sökmotor:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=45729
Tangentbordet verkar vara på utgående.

IR-mottagaren heter:MS Remote MCE OEM IR
och kostar ca 300,- inkl frakt
Direktlänk till sökmotor:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=158337

Musen
Vi använder en mus med sladd. Kopplas via USB-port på datorn. Det är ingen optimal lösning. De flesta elöverkänsliga känner av musen efter några timmar, ofta mycket fortare. Alla trådlösa möss som vi hittat sänder med Bluetooth eller WiFI (2,4 Ghz). Ovanstående tangentbord har även möjlighet att styra musrörelser. Men det blir klumpigt och går långsamt. Vi funderar på att testa med röststyrning för musrörelserna, det finns bra programvara idag. Problemet är att det inte går att få exakt styrning och det blir väsentligt långsammare än normalt.

Skärmning
Vi har inte gjort något extra. Men hela huset är byggt som elsanerat och vi har industrigips i väggarna som skärmar som en tunn stenvägg, dvs bättre än en vanlig gipsskiva pga högre halt av stenpulver i skivan. En plåt i aluminium eller stål, finmaskigt nät eller bastupapp/mjölkpapp rekommenderas att placera på insidan av klädkammarens vägg mot rummet där datorplatsen är placerad.

Ferriter
Vi har testat med ett antal ferriter på kablarna till mus och bildskärm. Vi har inte kunnat detektera någon skillnad, varken med mätinstrument eller vid användning.

Strömförsörjning
För att få renare ström till datorn har vi en UPS*kopplad mellan vägguttaget och datorn. En UPS gör om strömmen till likström och lagrar den i vanliga batterier (typ bilbatterier). Därefter omvandlas den tillbaka till normal ström och spänning.Det finns extra fördelar:

  1. Datorn klarar ca 4 minuter strömavbrott och stänger ned sig själv – mjukvara för att avsluta de program som är igång följer med UPS:en. Tiden är olika beroende på UPS:en och den anslutna utrustningens strömförbrukning.
  2. UPS:en filtrerar bort de flesta spikarna på nätet, dvs. mindre risk att datorn går sönder på landet där strömmen är ostadigare än i städerna.

Vi är inte säkra på hur mycket UPS:en hjälper en elöverkänslig, men det är en extra säkerhet och kostnaden är relativt låg. Den vi har kostar ca 1000,-. Det går faktiskt att även koppla telefonledningen genom UPS:en. Den filtrerar bort spikar även där. Vi tror inte att det minskar strålningen från telefonen.
*uninterruptable power supply

Klicka här för att öppna ovanstående text som en PDF (2 sidor)

 

 

Copyright © 2015. Balanspunkten. All Rights Reserved.