070123 tisdag
Vi åkte till släktingar för att lämna tillbaka en sak vi lånat. Sist vi var i deras lägenhet blev jag ganska sjuk av elektromagnetisk strålning, varför jag beslöt att för säkerhets skull vänta i bilen.
Jag lyckades ratta in min favoritkanal på radion, satt där och diggade och myste när jag plötsligt blev medveten om att jag vrålsvettades (det var flera minusgrader ute och började bli ganska svalt i bilen) och att det hettade och stack i ansiktet. Satt kvar en stund och hoppades att det skulle ge sig men istället kom det ena symtomet efter det andra, och jag känner igen dem så väl: yrsel/ostadighetskänsla (som om någon försöker dra undan en matta under fötterna) illamående, huvudvärk, krypningar i käkarna, tryck över halsen, nästäppa, tinnitus (mycket ilsken hög ton) och en obehaglig känsla gränsande till smärta i hjärttrakten. Det var kanske väl optimistiskt av mig att tro att jag skulle klara denna miljö, bland mycket tätt liggande hyreshus, med mikrovågor från hundratals DECT-telefoner och säkert flera trådlösa nätverk. Men räcker det för att förklara denna kraftiga reaktion? Intill mig fanns någon slags industribyggnad insprängd bland husen där fönstren satt så högt att det inte gick att se in. Undrar vad de har för verksamhet? Måste skaffa mig en mätutrustning som klarar dessa höga frekvenser för att få veta exakt!

Kommentar: Vid ett senare tillfälle var jag på samma plats för att mäta strålningen. Mätaren visade då en kraftigt pulsad signal på upp till -32 dBm, vilket motsvarar ca 0,0001 W/m2, dvs endast en hundratusendel av SSIs gränsvärde på ex.vis 10 W/m2 för 3G. Detta gränsvärde skyddar alltså enbart mot värmeskador och inte alls mot ovan beskrivna hälsoeffekter.
Trots detta hävdar SSI att:
”gränsvärdena har utformats så att skadliga hälsoeffekter undviks med stora säkerhetsmarginaler”.

Jag gick ur bilen, in genom porten och uppför trapporna för att säga till T. att vi tyvärr måste åka med detsamma. Redan på de första stegen i trappan lade jag märke till att benmusklerna kändes märkvärdigt svaga och tänkte på hur jag bara för en halvtimme sedan njutit av att känna styrkan i dem när jag gick för att hämta bilen på parkeringen. T. var redan på väg ner så vi gick direkt till bilen och T. var tvungen att köra trots att han var jättetrött eftersom jag inte var kapabel för tillfället (tur att jag inte ensam var ute och åkte). På hemvägen kände jag av illamåendet, tinnitusen och huvudvärken hela tiden, men yrseln och den konstiga känslan i tänder och käkar klingade av vartefter. Dessutom började jag gråta – så där märkligt fast jag inte alls kände mig ledsen egentligen. Det är en väldigt speciell känsla, en diskrepans mellan mina tankar, känslor och fysiska reaktioner, som jag bara har upplevt när jag blivit ”strålningsskadad”. Väl hemma kände jag mig oförklarligt irriterad och skrek åt den stackars katten fast han var jätteduktig och kloade på sin bräda. Dessutom blev jag rosenrasande bara av att råka trycka på fel lysknapp. Det här är verkligen mycket långt från min vanliga psykiska balans och godmodighet. Visst har jag ibland fått till synes omotiverade vredesutbrott pga förträngda känslor, men det har känts annorlunda. Det här känns som ”falsk” ilska utan verklig orsaksgrund. Som om mitt nerv- och hormonsystem blir felprogrammerat på något sätt. Om jag med min timida läggning reagerar så, hur reagerar då de som redan från början är mer åt det hetlevrade hållet? Kan det finnas ett samband med den ökande mängden våldsbrott? Efter någon timme gick jag och lade mig men det var omöjligt att somna trots att kände mig trött. Det tjöt ”öronbedövande” i öronen, den där obehagliga svidande tomhetskänslan fanns där i hjärttrakten som jag känt så många gånger förut då jag blivit sjuk av någon form av elektromagnetisk strålning. Jag kände mig inte orolig eller låg och grubblade (jag har ju varit med om det hundratals gånger nu), det var bara omöjligt att falla in i sömn. Så låg jag väl 4-5 timmar innan jag slocknade till slut.

070124 onsdag
Jag vaknade när T. smög upp och kände att jag darrade i hela kroppen. Lyckade somna om och sov ända till kl 9 då jag gick upp. Nu darrade jag inte längre utan skakade bara lite. Lipade åt mig själv i spegeln (typisk ”yrkesskada” för en TCM-akupunktör som är van att ställa diagnos med hjälp av puls och tunga) och såg att tungan var betydligt blekare än vanligt, men ändå inte helt vit som den har varit vissa dagar efter en strålningsexponering. Kände mig orkeslös hela dagen, men vid gott mod ändå. Den märkliga gråtmildheten och irritabiliteten har släppt. Gick iväg på promenad i det underbara vintervädret, men fick vända efter 50 m (jag som gick nästan en mil igår och kände mig så stark). När jag gick uppför backen till vårt hus så bultade hjärtat obehagligt mycket, det tryckte över bröstet och jag blev så andfådd att jag var tvungen att stanna och vila flera gånger. Normalt kan jag gå snabbt upp och ner flera gånger utan att det ens är ansträngande. Det kändes också som om en förkylning funderade på att bryta ut. Det är typiskt! Förr i tiden brukade jag bli förkyld ungefär tre dygn efter att jag vistats bland infekterade människor, numera sker det så gott som alltid samma dag eller dagen efter att jag blivit strålningsexponerad. Det stämmer bra med forskningsresultaten som visar att immunförsvarscellerna skadas av mikrovågor.

070125 torsdag
Tungan fortfarande blek. Jag gjorde inte många knop i dag heller, kände mig alldeles orkeslös och matt, men förkylningen bröt i alla fall aldrig ut, den lyckades jag mota bort helt igår med diverse huskurer.

070131 onsdag
Pysslade i köket och kände mig plötsligt konstigt yr (den där rycka-undan-mattan-känslan igen) och blev medveten om att jag fått huvudvärk och var alldeles svullen i näsan (täppt utan snuva). Det kändes precis som påverkan från mikrovågor men jag kunde för mitt liv inte begripa var de skulle komma ifrån, vi har ju bosatt oss på vischan så att jag kan gå fri från dem här hemma. T. jobbade hemma idag men han har aldrig mobilen på (han är noga med att stänga av den redan innan han kommer hem). En stund senare gick jag upp till arbetsrummet på övervåningen och då berättade T. skamset att han för en gångs skull, av speciella skäl, nyss pratat i mobilen (ca 20 minuter). Det var ju inte så lyckat, men ändå skönt att det inte var någon annan oväntad permanent strålkälla som dykt upp. Pust! Det gäller verkligen att njuta av varje dag, man vet aldrig hur situationen på strålningsfronten är i morgon.

070206 onsdag
Trött och skakig! Jag har sovit bra en tid nu, men så har jag också varit noga med att hålla mig hemma och inte ens gå över till grannarna (de har DECT-telefoner). I natt blev det dock bara 3-4 timmars sömn. I går var jag nämligen iväg och handlade. Det brukar T. ordna, men han var sjuk och kylskåpet tomt – så vad skulle jag göra? Det lockade mig också förstås, det är så ROLIGT att komma iväg och se litet folk, klämma på avocador och välja bland hyllorna i butiken! På väg in på Konsum kunde jag lätt rabbla allt jag tänkte handla, men efter en liten stund i butiken gick det inte längre att få tillgång till dessa områden i hjärnan, det blev helt tomt i skallen. Men jag är ju rutinerad vid det här laget så då tog jag fram minneslappen som jag förberett. Jag lade märke till att fler kunder verkade ha tappat minnet, för de stod här och var bland hyllorna och pratade i mobilen, frågandes någon i andra änden vad det var de skulle handla. Jag fick kryssa bland hyllorna för att undvika dem. Genomsvettig och yr lyckades jag betala med kortet i kassan och sedan hade jag tydligen i förvirringen stuckit ner kortet mitt bland sedlarna för jag trodde länge att jag tappat det. Var nog ingen bra bilförare på hemvägen men tog mig i alla fall hem utan incidenter.

070227
Bevistade ett informationsmöte som handlade om dragning av fiberoptisk kabel och trådlösa sändare. Jag har tidigare varit i denna lokal och mått bra och blev därför förvånad när jag redan efter en kort stund kände symtom på ”mikrovågssjuka”. Jag började svettas, det kröp i käkarna, tryckte över halsen, jag hade en obehaglig smärta och känsla i hjärttrakten och illamåendet kom smygande. Jag kom på att jag hade min nyinköpta mätare ”WiFi Hot Spot Finder” med mig som detekterar fält på 2,4 GHz så jag halade upp den ur handväskan och mätte. Den visade full pott (fyra dioder av fyra lyste) och det visade sig att det satt en sändare på övervåningen i huset. Mötet var så intressant att jag bestämde mig för att stanna ändå och när jag lämnade det hade jag huvudvärk, oregelbunden hjärtrytm, ett kraftigt illamående och kramp i hela magen som kändes som om kroppen försökte kräkas, det var bara själva kräkreflexen som saknades (som tur var). Jag hade planerat att uträtta ett par ärenden men hur jag än försökte kunde jag inte komma ihåg vad det var, det var blankt i huvudet. Eftersom jag inte förutsett risken att bli strålningspåverkad så hade jag tyvärr inte förberett någon minneslapp den här gången. Lika bra det – jag orkade ändå inte. Minns inte mycket av bilfärden hem.

070305 måndag
På morgonen blandade jag ny müsli på köksbänken vid fönstret och plötsligt märkte jag att det hettade och brände i ansiktet och jag var så svettig och varm att jag fick ta av mig tröjan trots att det bara var drygt 17 grader i köket. Jag hade helt nyligen tänt brasan och inte hunnit få upp värmen i köket än. Jag kände igen känslan, det var en reaktion på någon typ av elektromagnetiska fält, frågan är var de kom ifrån? Visserligen stod jag nära lampan som hänger i fönstret men det är vanligt glödljus och jag brukar inte reagera på den. Jag gick ifrån en stund och sysslade med annat och när symtomen lade sig så glömde jag bort hela saken. När jag sedan fortsatte med müslin så blev jag efter en stund återigen medveten om hettan och svettningen. Nu gällde det att komma på orsaken. Efter en stunds funderande gick jag upp till arbetsrummet på övervåningen och upptäckte att datorn var påslagen utan att jag kände till det. Den är placerad på golvet ovanför köksfönstret, jag hade alltså stått med huvudet precis under datorn. Mysteriet var löst.

070615 fredag
En stund efter frukost började jag må mycket dåligt och fick symtom som av exponering för mikrovågor. Det brände i ansiktet, huvudvärken accelererade liksom tinnitusen, det sved och smärtade i hjärtat och dessutom började jag känna mig rejält illamående (vilket för mig är ett ganska typiskt symtom av trådlösa nätverk och trådlöst bredband (wlan/wifi)). Plockade fram mitt mätinstrument som mycket riktigt visade på någon ny strålningskälla. Jag gick ut och började mäta från vilken riktning det kom, och efter ett varv runt huset kunde jag klentroget konstatera att strålningen kom från arbetsrummet på övervåningen där T. satt och jobbade eftersom han denna dag arbetade hemifrån, precis som han brukar göra någon dag i veckan. Först förstod vi ingenting, men strax kom T. på att han just kommit hem från en arbetsresa utomlands och på hotellrummet behövt använda trådlös internetuppkoppling från sin bärbara PC och sedan glömt stänga av denna funktion igen. Kvickt stängde han nu av den, men detta räckte för att jag skulle bli sängliggande (kändes som om jag fått influensa) en stor del av dagen. Mot kvällen började jag äntligen piggna till igen.

070709 måndag
Åkte och hälsade på mina föräldrar på landet. Inget skönt väder så vi höll oss inne i stugan. Kände mig märkligt nog påverkad av någon typ av elektromagnetisk strålning och hade en plågsam huvudvärk. Efter en del funderande kom vi på att det var första gången jag var inomhus där sedan de fått ny mätare för fjärravläsning av elen. Mycket sorgligt och bekymmersamt då de är över 80 år och behöver allt mer hjälp.

070920 torsdag
Jag har flera gånger besökt en restaurang i Nynäshamn eftersom jag upptäckt att jag där mår förhållandevis bra (när de har få gäster). Vid ett tillfälle upptäckte jag till min förvåning att de hade en DECT-telefon vilken jag inte känt av, och det har gjort mig konfunderad. En gång frågade jag vilken sorts telefon de hade och fick veta att den hette Butler och jag tänkte undersöka saken närmare, men det föll mig sedan ur minnet. I dag såg jag en annons om några ”lågstrålande” DECT-telefoner som bara strålar när man pratar, inte när telefonen vilar i basstationen. De hette Topcom Butler. Det skulle kunna förklara saken.

071102 fredag
Det känns inte som det har tillkommit några nya permanenta strålningskällor i min boendemiljö, och idag mätte jag med både WiFi Hot Spot Findern och HF-mätaren för att kontrollera att jag känner rätt. En sådan kontrollmätning har jag för säkerhets skull gjort någon gång varje vecka hela året och mätarna har varje gång bekräftat att min känsla är riktig.

080106
I går kände jag mig plötsligt så sorgsen för en gångs skull. I söndags kunde jag inte vara med när min syster firade 50-årsdagen samtidigt som min systerdotter firade sin 12-årsdag. Jag har blivit så sjuk de gånger jag försökt hälsa på dem. Och i dag kan jag inte åka och uppvakta min mamma som fyller 82. Jag skulle så gärna vilja träffa släktingar och vänner.Mina föräldrar bor i en lägenhet i Hammarbyhöjden och sist jag var där kände jag överraskande kraftiga symtom innan jag ens gick in i huset. Mätte upp rejäl wlan/wifi-signal både på gatan och inne i lägenheten. Vet inte om det bara kommer från grannlägenheterna eller om det också finns en större sändare i närheten. Mina föräldrar har bott mest på landet men nu har de bott i lägenheten ett par veckor. Min pappa nämnde att han fått sådan konstig huvudvärk sedan någon dryg vecka tillbaka och min mamma hade fått hjärtrusningar. Man kan inte annat än undra…

Ann Rosenqvist Atterbom

Copyright © 2015. Balanspunkten. All Rights Reserved.