Alternativ till farliga DECT-telefoner

Alternativ till farliga DECT-telefoner

14 februari, 2019 0 av TA

De sladdlösa telefoner som används i de flesta hem och på arbetsplatser kallas DECT-telefoner. De är digitala och består av en handenhet (telefonen) och en basstation (laddaren). De flesta DECT-telefoner avger högfrekvent elektromagnetisk strålning (mikrovågor) dygnet runt, vilket leder till både hög strömförbrukning och enligt forskning också risk för hälsoproblem. Men det finns alternativ.

Kjell Hansson Mild, strålforskare vid Umeå universitet säger: [1]

– Den trådlösa hemtelefonen – DECT-telefonen – och även trådlös IP-telefon, […] har väldigt hög uteffekt oavsett om du är 1 meter ifrån basstationen eller nere i källaren.

Jag tycker inte att de ska användas över huvud taget.

– Sedan har vi nästa problem, att den basstation du pluggar in i det fasta nätet strålar 24timmar om dygnet, oavsett om du pratar i telefon eller inte och sätter du den då pånattygsbordet så har du en onödig exponering som vi inte vet tillräckligt mycket om.

På marknaden finns numera så kallade Eco-DECT som avger mindre strålning, men det har visat sig att inte alla modeller håller vad de lovar. En äkta lågstrålande DECT-telefon är helt strålningsfri i standbyläge (när inget samtal pågår) och reducerar dessutom strålningen under samtal. Kallas för Eco Mode Plus.

Exempel på äkta lågstrålande DECT-telefoner:
Gigaset A170 säljs bl a av Clas Ohlson. Andra modeller med Eco Mode Plus är exempelvis Gigaset AS405 och Gigaset E310.
OBS! Man ställer själv om den till ”Zero Transmission Mode” eftersom den levereras med denna funktion avstängd.
Orchid Eco Low Radiation DECT är ett annat vaumärke som säljs på internet.

Kommentar av Kalle Hellberg, VD för Maxicom:

”Det är utan tvekan en fördel att använda en Eco-DECT i jämförelse med en ”standard”, om man tror att man absolut måste ha en trådlös digital telefon. Det är dock en DECT vilket fortfarande innebär att man har en radiosändare i örat vid samtal, om man håller den mot huvudet.”

En annan aspekt på DECT-telefonen är att den är lätt att avlyssna [2], och dessutom att den omedelbart slutar fungera vid strömavbrott till skillnad från den fasta kabelburna telefonin.

Den tyska strålskyddsmyndigheten såväl som många forskare och läkargrupper i världen rekommenderar användning av telefoner med sladd, särskilt vid längre samtal. [3]

Det smartaste alternativet ur både energisparsynpunkt, hälsosynpunkt och säkerhetssynpunkt är alltså att använda en vanlig sladdtelefon.

Mer information om sladdlösa DECT-telefoner:

http://www.vagbrytarenstockholm.se/teknik/tradlosa-telefoner/index.htm


[1] Studio Ett i P1 2008-08-04

[2] http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article486031.ece

[3] https://balanspunkten.info/ Elektrosmog, Barn och skola