Knacka bort dina bekymmer

Knacka bort dina bekymmer

4 februari, 2019 0 av TA

Aftonbladet: Kropp & Hälsa testar EFT-metoden

Publicerad: 2006-01-06

Är dyra och tidskrävande terapiformer på väg att bli ett minne blott?

Nja, kanske inte – men Kropp & Hälsas reporter blev positivt överraskad när hon testade självhjälparmetoden EFT (Emotional Freedom Techniques) där du knackar bort dina problem med fingrarna.

Påverkar energisystemet Knacka bort dina bekymmer? EFT-metoden fungerar på samma sätt som akupunktur där man sätter nålar på dessa punkter. Trycket påverkar energisystemet och löser upp känslor i kroppen.

Jag måste erkänna att jag är en smula skeptisk. Kan man verkligen bli hjälpt av att knacka sig själv på tolv specifika punkter samtidigt som man upprepar en mening.

Men EFT-metoden, som ibland kallas för psykologisk akupressur, har enligt anhängarna hjälpt tusentals människor världen över. Bland annat är det en väl beprövad metod på Vietnam-veteranerna i USA.

Förtroende från start

Men kan det verkligen vara så lätt? Det låter nästan för bra för att vara sant.

Jag beger mig till EFT-terapeuten Thomas Fridner för att ta reda på hur jag ska bära mig åt. Jag känner snabbt förtroende för Thomas och redan här börjar mina förutfattade meningar att släppa.

Men varför ska jag knacka på en massa ställen?

– Man knackar på akupunkturpunkter som ligger längs med våra meridianer, alltså våra energibanor, förklarar Thomas Fridner.

Störning i energisystemet

Filosofin bakom EFT är just att när vi blir ledsna, känner ilska, har allergier, negativa tankar eller fobier så handlar det helt enkelt om en störning i vårt energisystem.

Enligt många alternativa metoder består människan av energi. Därmed kan vi också påverka vårt energisystem.

Det som gör EFT-metoden så effektiv är att man samtidigt väljer ett problem, till exempel: även om jag är överviktig så duger jag som jag är, och upprepar detta samtidigt som man knackar. Det gör att man inte bara behandlar problemet rent fysiskt utan även emotionellt.

Psykologen och psykoterapeuten Peter Ankarberg, är däremot skeptisk till metoden.

– Går man ut och säger att det här är bra kan det bli olyckligt för en del patienter med allvarliga psykiska besvär. Det kan hända att EFT är en bra teknik, men det vet man ju inte säkert. Det är tryggast för klienten att gå till någon som är legitimerad psykolog eller legitimerad psykoterapeut.

Löser upp känslan

Jag sätter mig tillrätta för att prova metoden själv. Jag har valt att ta upp sorgen över att min mormor gick bort för snart nio år sedan. Det har alltid varit svårt att acceptera att hon inte finns mer.

Thomas säger och jag upprepar, samtidigt som vi knackar på de tolv olika ställena. ”Jag längtar efter dig, jag önskar att du var här, jag önskar att du kunde träffa min dotter…”

Tårarna rullar nerför min kind. efteråt känner jag mig både trött och samtidigt lite lättad.

När jag kommer hem försöker jag göra behandlingen på mig själv och jag måste erkänna att för varje gång så kommer jag på fler insikter om mig själv.

Men jag vet inte om det är för att jag har fått gråta en skvätt eller för att det faktiskt hjälper. Men någonting hände i alla fall. Till det bättre. Helt klart värt att testa.

Så blev betyget:

Upplevelse

En märklig upplevelse eftersom det händer saker i kroppen som jag ändå inte kan sätta fingret på. Man känner sig rätt löjlig när man sitter och knackar sig själv i ansiktet.

 Effekt

Det här är en så pass lätt behandling som alla kan göra, därför ger jag högt betyg. Du kan älta dina vardagsbekymmer i din ensamhet och bli av med dem på ett enkelt sätt.

 

Så provar du EFT hemma

1. Definiera problemet.

2. Känn efter hur obehagligt du tycker att det är.

3. Skapa din affirmation. Till exempel: ”Fastän jag har det här problemet accepterar jag mig själv helt och hållet.” Säg det högt tre gånger samtidigt som du knackar på karatepunkten.

4. Välj en kort påminnelsefras. Säg den högt för varje punkt du knackar på. Knacka gärna på punkterna i nummerordning (1–12, se bild). Knacka bestämt men mjukt cirka tio gånger på varje punkt. Gör det med ena handens pek- och långfinger.

5. Gör ytterligare en knackrunda eller flera tills du känner dig nöjd.

6. Ta ett djupt andetag och känn efter hur obehagligt det är nu.

Shirin Rågby Djavidi